Editorial Octaedro Educación Lengua Española Educación Convivencias Passos Ediciones Mágina Música y Flamenco Octaedro .CAT Rosasensat Proyecto Noria
CLICA PARA ACCEDER A TU SITIO FAVORITO DE OCTAEDRO
 
El col·lapse és evitable

El col·lapse és evitable

La transició energètica del segle XXI (TE21)
Tema: Sociedad
Colección: Transición energética
Género: Ensayo
Editorial Octaedro, Enero 2014
EDICIÓN IMPRESA COMPRAR 19,50 €
ISBN 978-84-9921-453-5
Ref. 0-80141
EDICIÓN DIGITAL - PDF 12,00 €
ISBN 978-84-9921-533-4
Ref. 1-80141
PRESENTACIÓN
El col·lapse és evitable. La transició energètica del segle XXI (TE21) és més que un llibre sobre la situació energètica actual, la seva projecció en el futur o les seves possibles solucions. Es tracta d’un estudi en el qual s’uneixen rigor i genialitat, escrit en un llenguatge clar, directe i accessible, que ve avalat per la solvència tècnica de Ramon Sans, enginyer industrial de reconegut prestigi, que, amb la col·laboració d’Elisa Pulla, professional polifacètica, desplega davant nostre tota la seva saviesa energètica enfocant solucions clares, concretes i factibles que permetin resoldre l’incert futur que es deriva de la situació actual. Es parteix d’una certesa: considerant les dades actuals, i si no es reacciona a temps, en tot just un parell de dècades ens veurem immersos en una gravíssima crisi d’intensitat insospitada que afectarà molt negativament la qualitat de vida dels nostres fills i néts. A partir d’aquí, i evitant sempre caure tant en els habituals discursos catastrofistes o esbiaixats com en tecnicismes o en projectes de complexitat incomprensible, els autors se centren a afirmar la possibilitat del canvi i a dissenyar com es pot produir.

Tanmateix, el veritable nucli del llibre, el que respon realment a la pregunta de com evitar el «col·lapse», el constitueix la tercera part: «La TE21. Transició energètica del segle XXI», en què, en primer lloc, es desgranen meticulosament les necessitats energètiques finals que precisem els usuaris i es determina, a partir d’elles i «fent compte enrere», la quantia de les necessitats primàries tant en el cas que aquestes siguin proveïdes per combustibles fòssils i urani com també en el cas que ho fossin mitjançant fluxos (fonts) renovables. A partir d’aquí, es proposen solucions concretes per a cada cas, calculant potències, costos i superfícies, s’examina l’evolució prevista de la factura exterior en concepte de combustibles fòssils (FEF) per tal de determinar el cost econòmic i l’immens estalvi de la transició i, ja a la quarta part, es detalla el decàleg de les accions a emprendre per fer-la.

Les conclusions són clares. Per començar, l’aplicació d’una correcta comptabilitat energètica porta a determinar que les necessitats energètiques primàries són, en un model renovable, molt inferiors a les del model actual, la qual cosa, afegida a la gratuïtat i inesgotabilitat dels fluxos renovables, fa d’ells, sense cap dubte, una clara solució de futur. Però a més de desenvolupar un nou model energètic basat en les renovables, la TE21 també comporta la resolució de problemes mediambientals (a causa de les nul·les emissions de CO2 que es deriven de la producció energètica mitjançant renovables) i, el que és més sorprenent, constitueix una interessantíssima opció a l’hora d’afrontar la crisi econòmica a causa de l’immens estalvi que suposa a curt i llarg termini.

Acompanyen el llibre, en forma d’annexos, 39 pàgines de minucioses i detallades taules en color en què es poden ampliar i contrastar les dades referents a l’Europa dels 28 en general i en particular a Catalunya i als cinc països: Alemanya, Espanya, França, Anglaterra i Itàlia, que s’utilitzen com a exemples de realitats diverses al llarg de l’estudi. Ja que es tracta d’un projecte «viu», està subjecte a revisió i/o ampliació a altres zones geogràfiques a mesura que noves dades i/o escenaris puguin anar apareixent.
ÍNDICE
Pròleg
Per què aquest llibre?
Introducció

Part I. Punts de partida
1. L’energia
2. Fal·làcies

Part II. Itineraris energètics
3. Les energies fòssils i l’urani
4. Les energies renovables
5. Aplicacions

Part III. TE21. Transició energètica del segle XXI
6. L’objectiu
7. El consum energètic i el seu cost
8. La realització: TE21, cas Europa 28
9. La TE21, a Catalunya

Part IV. Conclusions

Bibliografia
Annexos
Elisa Pulla Escobar (3 libros)
Es pianista, musicóloga y coach con veinticinco años de experiencia profesional dedicados a la docencia de la música, a la interpretación y a la investigación. En la actualidad ejerce como catedrática de Musicología en el Conservatorio Superior de Música «Manuel Castillo» de Sevilla y es socia fundadora y colaboradora de CMES.
Ramon Sans Rovira (5 libros)
Ingeniero industrial, ha dedicado toda su vida profesional a la investigación y el desarrollo, con un gran número de patentes europeas y mundiales como inventor. Ha sido vicepresidente de una importante multinacional catalana dedicada a la fabricación de bienes de equipo, ha liderado el área técnica y ha desarrollado proyectos tanto en el ámbito mecánico como energético.
El col·lapse és evitable
Este libro también está disponible en Español
Compartir en Facebook Twitter
Bájate la ficha
Subscríbete a las novedades
PRENSA
30/11/2015
10 llibres per comprendre (i pal·liar) el canvi climàtic según el diari "Ara.cat"
Recomancions
Recomancions
17/11/2014
Resenya del llibre
Resenya del llibre
Resenya del llibre
16/01/2014
9 Tv al programa
Entrevista a Ramon Sans
Entrevista a Ramon Sans
TAMBIÉN TE INTERESARÁN:
Editorial Octaedro

Editorial Octaedro
NIF. B-60059300
c/ Bailén, 5 08010 Barcelona
octaedro@octaedro.com
Teléfono 93 246 40 02

Facebook Twitter Twitter

Hazte usuario    

Suscríbete a las novedades    

Copyright y Aviso Legal    

Contacto
Editorial Octaedro (Barcelona, 1992) especializada en libros sobre educación, tanto para el desarrollo del profesorado como para la actualizacion del alumnado.
Esta web utiliza galletas técnicas propias, y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios. Algunas funcionalidades de esta web podrían no estar disponibles sin estas galletas. Si continúa navegando, consideraremos que acepta su uso (más información). X